Waarom gezonde vrouwen zich ziekmelden

De overgang is geen ziekte. Maar wel een fase waarin vrouwen klachten ervaren die hun werk behoorlijk kunnen beïnvloeden.

Denk hierbij aan (extreme) vermoeidheid doordat vrouwen soms nachtenlang wakker liggen. Of geheugen- en concentratieproblemen, opvliegers, hoofdpijn, gewrichtspijnen, stemmingswisselingen en een kort lontje.

Het aantal vrouwen op de arbeidsmarkt in de leeftijd van 40 tot 60 jaar was nog nooit eerder zo groot. Dit betekent dat veel vrouwen werken tijdens de overgang.

Bij 55% van deze vrouwen heeft de overgang een negatieve invloed op het werk. 35% Van het ziekteverzuim is gerelateerd aan de overgang.
Slechts 1 op de 5 vrouwen geeft bij ziekmelding aan dat het om hormonale klachten gaat.

Goede werknemers moeten gemist worden, de druk bij andere collega’s wordt groter en het kost een bedrijft vaak duizenden euro’s aan ziektekosten.

Dat is zonde en vaak niet nodig. Met de juiste kennis en aanpak kunnen veel vrouwen gewoon blijven werken.

“Kortom: openheid en beleid over de overgang en werk zijn anno 2024 een must.”

KNELPUNTEN OP DE WERKVLOER

Werkgevers onderschatten vaak wat er komt kijken bij de overgang en vinden het ook lastig om dit onderwerp te bespreken.
Dat is heel begrijpelijk. Ik maak het je graag makkelijker door mijn expertise met jou te delen.

Laten we jouw bedrijf samen ‘overgangs-proof’ maken.

Wil je weten wat ik voor jouw bedrijf kan betekenen?

Deze bedrijven gingen je al voor ...

Aanbod

Let op, dit zijn voorbeelden. Incompany activiteiten zijn altijd maatwerk

Workshop voor medewerkers (1,5 uur)
$99.99
In deze workshop neem ik medewerkers mee in de wondere wereld van hormonen. Tijdens de biologieles hebben we allemaal uitleg gehad over de menstruatiecyclus. Maar hoe zit dat ook alweer? En welke invloed hebben je veranderende hormonen tijdens de overgang op jou en op je werk?
Workshop voor medewerkers (3 uur)
$99.99
Naast uitleg over de hormonen en praktische tips om klachten aan te pakken, spelen we ook het overgangs-spel. Op een ludieke manier worden werknemers uitgedaagd na te denken over wat ze zelf kunnen doen om overgangsklachten tegen te gaan. Aan het eind van de workshop weten werknemers wat hen kan helpen op de werkvloer en hoe ze dit bespreekbaar kunnen maken.
Workshop voor leidinggevenden en HR (1,5 uur)
$99.99
Herken jij overgangsklachten bij je werknemers? En hoe ga je dan vervolgens het gesprek hierover aan? Dat valt niet altijd mee. Dit bespreken we in de workshop voor leidinggevenden. Op een luchtige manier neem ik jullie o.a. mee door de fases van de overgang, hoe je met je werknemer in gesprek kunt gaan en hoe je voorkomt dat de overgang voor een burn-out wordt aangezien.
Incompany spreekuur (traject van maximaal 3 contactmomenten)
$99.99
Tijdens dit traject zie ik vrouwen maximaal 3x een uur. Ik bespreek 1 op 1 hun klachten, hun leefstijl en bied oplossingen. In combinatie met de workshop van 3 uur is dit is de meest effectieve manier om vrouwen op de werkvloer te houden.
Healthcheck
$99.99
Het wegvallen van oestrogeen tijdens de overgang vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Om dit risico zo klein mogelijk te houden is het belangrijk je cijfers te kennen. Meten = weten. Tijdens de healthcheck worden de volgende metingen verricht: bloeddruk, cholesterol, glucose en gewicht (BMI, visceraal vet, spierskeletmassa en lichaamsvet). Op basis van de uitslag krijgen medewerkers persoonlijke adviezen over voeding, leefstijl en eventuele supplementen die helpend kunnen zijn.

Wat levert dat jouw organisatie op?

  • Minder ziekteverzuim en uitval bij vrouwen in de periode van de overgang
  • Werknemers die zich gezien en gehoord voelen
  • Vitaliteit gaat omhoog en het werkplezier neemt (weer) toe
  • Beter benutten van talent. Vrouwen in deze leeftijd zijn vaak onmisbaar voor je organisatie
  • Voorkomen van uitstroom
  • Jouw organisatie draagt bij aan diversiteit, inclusie en gelijkheid